Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Birkerød

I varmepumpen møder jordvarmen eller luften et kølemiddel med et lavt kogepunkt, og kølemidlet fordamper, hvorefter dampen komprimeres, og der dannes varm gas, som føres videre til kondensatoren – og varmen afgives til boligen eller varmeanlægget.
Profilbillede
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Birkerød giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Birkerød Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden.

Fjernvarme eller ej

Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid. 

– Nogle steder er der allerede lagt ud til fjernvarme, og andre steder har kommunen planer om det.  Man skal derfor undersøge, hvordan det ser ud på ens egen adresse, hvis man overvejer varmepumpe og gerne vil søge tilskud. For at få det, må der nemlig ikke i forvejen være lagt ud til fjernvarme eller være planer om det, siger Jonas Bach, der er direktør – VVS Service hos Bedre Bad Birkerød – Poul Sejr Nielsen A/S.


Foto: Jonas Bach, direktør – VVS Service hos Bedre Bad Birkerød – Poul Sejr Nielsen A/S.

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk

Billigere at skifte om sommeren

Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Jonas Bach kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Selvom mange først tænker på deres varmeinstallationer og varmeregningen, når vinteren er på vej, så er sommeren faktisk oplagt til at skifte over til en varmepumpe. Man slipper blandt andet for at skulle investere i at etablere midlertidige varmeløsninger, mens varmepumpen installeres, siger Jonas Bach og tilføjer: 

– En varmepumpe kan fungere med flere typer varmesystemer, men det er en god idé at få gennemgået hele huset i forbindelse med installationen for at sikre, at man får den bedst mulige varmeøkonomi i boligen.


Foto: Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges. 

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt:

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør 

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på:www.bedrebad.dk

Kilde: Redaktionen